FREQUENTLY ASKED EEO (EQUAL EMPLOYMENT OPPORTUNITY) QUESTIONS

This section will include frequently asked questions and answers covering al areas of EEO and
related topics. The first part covers EEO procedures from the time of the discriminatory event
through the end of the pre-complaint processing, including representation and official time. The
second part covers employment related pregnancy issues.

PART 1-EEO PROCEDURE AND REPRESENTATION
IN THE AGENCY COMPLAINT SYSTEM

1. | believethat | have been discriminated against at my agency (based on race, color,
religion, national origin, gender, age, disability, or reprisal for EEO/Civil Rights activities).
What do | dofirst?

Answer: [Note: Although you may ordinarily file a union grievance over a discriminatory
act, or even aMSPB appeal in those cases of removals or suspensions greater than 14 days, the
vast majority of discrimination cases are processed in the agency complaint system known as
Part 1614. Therefore, the following responses assume processing in the agency's complaint
system that eventually leads to a decision from an Administrative Judge working for the EEOC.]
The answer to this question, as well as to most other EEO procedural questions, can be found at
29 C.F.R. (Code of Federal Regulations) Part 1614. Y ou can get a copy of these regulations at
the EEOC web site: www.eeoc.gov. Under 29 C.F.R. 1614.105(a), the first thing you must do is
contact an EEO Counselor at your Agency within 45 calendar_days of the date of the alleged
discrimination, the effective date of the personnel action involved, or the date you knew or
reasonably should have known of the discriminatory event or personnel action. Thisis absolutely
necessary in order the preserve your right to file an EEO complaint. If you don't know where the
EEO Counselors are located, contact your EEO, Personnel or Human Resources office.

2. Can | have arepresentative with me when | go to seethe EEO Counselor?

Answer: Yes. 29 C.F.R. 1614.105(a) specifically statesthat "At any stage in the processing
of acomplaint, including the counseling stage in section 1614.105, the complainant shall have the
right to be accompanied, represented, and advised by a representative of complainant's choice."
This may be an employee of the agency (for example afellow union member or the union Local
leadership: union steward, Local Women's Coordinator or Local Fair Practices Coordinator), or
any other person of your choice.

3. Why would | need a representative? Doesn't the EEO Counselor represent me?
Answer: No, the EEO Counselor does not represent you, but instead represents the

Agency, just like the Labor-Relations Officer (who may process your labor-relations dispute)
represents the agency's interests, not your's. Since the agency has a representative, you should



have a representative too, but experience has shown that there isa only avery limited role (and
often, little need) for your representative at the EEO Counselor stage of this process. However,
the need for a representative will increase as your case continues in the Part 1614 process toward
your eventual hearing. For further information on the role of the Agency's-appointed EEO
Counselor, see Question 5, below.

4. Dol get official time, and does my representative get official time for preparing the
complaint, responding to the Agency and EEOC requests for infor mation, etc?

Answer: Yes. 29 C.F.R. 1614.605(b) provides for a"reasonable amount” of official time
for the complainant and representative to prepare the complaint and respond to the agency and
EEOC requests for information. In addition, 1614.605(b) provides that the complainant and
representative, if employed by the agency and in a pay status, shal be on official time "when their
presence is authorized or required by the agency or the EEOC during the investigation, informal
adjustment, or hearing on the complaint.” Although there is no standard definition of what
constitutes a "reasonable amount” of official time to prepare and represent an EEO complaint, as
agenerd rule, you should be entitled to about the same amount of time the agency
representative(s) are spending on the case.

Since Part 1614 requires the Agency to provide EEO official time, you do not need to access any
Union official time that exists pursuant to the collective bargaining agreement. In fact, your
representative istitled "Complainant's Representative,” and not the Union's Representative. As
such, the Union itself does not appear anywhere in Part 1614 as "the Union" even though the
complainant designated an official of the Union to be the representative. Thus, it would be
inappropriate to use Union official time, when Part 1614 official timeis available. The Agency
has an "EEO Management Directive," called the "EEO MD-110," which contains guidance that
management should follow regarding the Agency EEO Procedures found in Part 1614, including
official. If necessary, ask to review MD-110, or view it at www.eeoc.gov.

5. When | goto seethe EEO Counselor, what will happen?

Answer: Y our first meeting with the EEO Counselor (which must occur within 45 days of
the discriminatory event or when you reasonably should have known of the discriminatory event)
iscaled the "initia counseling session.” Y ou will be asked for information regarding the alleged
discriminatory action(s). The counselor must advise you in writing of your rights and
responsibilities, including the right to request a hearing and thereafter receive a decision from an
EEOC Adminigtrative Judge. The counselor shall also advise you of the possible applicability of 5
United States Code Section 7121(d), which is your election of remedies for discrimination under
either the negotiated grievance process or the EEO process.

The counselor has 30 days to complete their obligations, unless the aggrieved person agreesin
writing to extend this time period for up to an additional 60 days. [Normally, there is no good
reason to agree to an extension. However, in the event the Agency has a good-faith ADR, or



Alternative Dispute Resolution, system in place, an extension of time to pursue ADR may be of
value.] The counselor's other duties include: determining issues of the complaint, conducting a
limited inquiry, seeking aresolution, advising of the right to file aforma complaint, and preparing
areport documenting counseling efforts.

During this time period, the aggrieved person may agree to participate in ADR (aternate dispute
resolution) if available, and this would extend this pre-complaint period to 90 days. Local unions
can bargain over acceptable forms of ADR, including mediation panels and expedited arbitration,
efc.

If the counselor cannot resolve the dispute within their time limits, the counselor is required to
notify the individua of the right to file aformal agency complaint, and when and with whom the
complaint should be filed. Thisiscaled a"notice of fina interview" because it should be issued at
afinal interview between the counselor and the aggrieved individual.

Under 29 C.F.R. 1614.106, the aggrieved person then has 15 days after receiving the notice of
fina interview to fileaforma complaint of discrimination. The complaint must be in writing and
signed by the complainant.

Please remember, it is not the EEO Counselor's job to be your advocate or representative.
Though one of their dutiesit to try to resolve the complaint, they are agency employees who
merely have responsibility for carrying out part of the EEO process. The agency-appointed EEO
Counselor has many duties to complete within the 30-day period, in order to prepare your
complaint for further processing by the agency. None of these duties, however, include
representing you. At the end of this 30-day Counseling session, your case will move on to other
stages, and the EEO Counselor will no longer be involved in your case.

6. What happensto my case after the Counseling stage?
Answer: Following the 30-day Counseling stage, there is a 180-day Investigation stage, and

then a 180-day Hearing stage which ends with a hearing and decision from an Administrative
Judge of the EEOC (Equal Employment Opportunity Commission).

PART 2-PREGNANCY, ADOPTION & YOUR EMPLOYMENT

1. What rules and regulations protect the rights of pregnant employees?

Answer: The Pregnancy Discrimination Act (PDA) is an amendment to Title V11 of the
Civil Rights Act. It provides that employers must treat a pregnant employee who is temporarily



unable to perform her job duties because of pregnancy the same as any other temporarily
disabled employee.
2. If | take leave due to pregnancy, how long must the Agency hold my job open?

Answer: The amount of time an Agency must hold open your job must be the same amount
of time aposition is left open for an employee who is on leave because of sickness or disability.

3. Aremy benefitsaltered if | am pregnant but not married?

Answer: Any pregnancy related benefits must be offered to employees regardless of their
marital status.

4. How are my pay increase, vacation calculations and accrual and credits of service
effected by my pregnancy related disabilities and leave?

Answer: Temporarily disabled employees and employees on leave for pregnancy related
disabilities must be treated the same with respect to any benefit, accrual and vacation calculation.

5. My wifeis having a baby, what are my optionsfor taking leave?

Answer : According to OPM Regulations, if you are your wife's caregiver, you may take
sick leave for the period of her incapacitation. Barring complications, the incapacitation period is
usually six weeks. The regulations provide for 40 hours of sick leave for this purpose as well as
an additional 64 hours of sick leave if the employee maintains a balance of at least 80 hours of
sick leave. Also, if there are complications during the birth of your child and either the mother or
the child are serioudly ill, you may take unpaid leave under the Family and Medical Leave Act for
the period of their illness, not to exceed 12 workweeks of unpaid leave during any 12-month
period.

6. How much sick leave can | take for adoption-related purposes?

Answer: The amount of leave you can take for adoption related purposes is not limited to
the 13 days provided for leave under the Family Friendly Leave Act (FFLA). Any leave taken
for adoption purposes does not count towards the 13 days allotted under the FFLA. Y ou cannot
use sick leave to bond with the child, but you may use sick leave if the court or adoption agency
requires that you remain home for atime to care for the child.

7. What adoption-related activities are covered under the Sick Leave for Adoption Act
(SLAA)?



Answer: The SLAA became effective on September 30, 1994 and provides that Federal
employees may use sick leave for adoption-related activities. Activities that are covered by the
SLAA are: appointments with social workers, adoption agencies, and attorneys as well as any
court proceedings related to the adoption and any other travel or activities that are required in
order to proceed with the adoption.

8. | am adopting a child, how much leave may | take under the Family and Medical
Leave Act? (FMLA)?
Answer: You are entitled to twelve weeks of unpaid leave throughout a twelve month

period which expires twelve months after the child is placed with you, but can begin before the
placement. It isimportant to note that you will be required to provide medical certification in
order to use leave under the FMLA at least 30 days in advance if the event is foreseeable. If the
event is not foreseeable, than you must provide reasonabl e notice which must be followed up with
required medical certification.



